VORES STEDER

Historie

Sct. Jørgens Gaard er historiske rammer af nutidig kvalitet – og kan bruges til at afvikle ethvert arrangement fra det hurtige møde til den store fest. Vi har fokus på personlige løsninger og godt samarbejde. Stemningen på Sct. Jørgensgaard er intet mindre end fantastisk.

Den 15. december 1558 underskrev kong Christian 3. fundatsen for Sct. Jørgens Hospital – en velgørende institution, hvor fattige, invalide og syge især med spedalskhed kunne bo.

Det økonomiske fundament for institutionen var den jord, som hospitalet havde fået stillet til rådighed af kongen. For de indtægter, der kom ind herfra, kunne Sct. Jørgens Hospital sørge for 25-26 fattige og syge menneskers ophold. Efterhånden blev jorden solgt og hospitalet blev herefter drevet for renterne samt beboerbetaling. Beboerne var derefter ikke de fattigste, men mennesker, der havde råd til at betale for opholdet. Mens man oprindeligt kaldte beboerne for lemmer, blev betegnelsen fra 1912 pensionærer. Hospitalsforstanderstillingen var en eftertragtet stilling og blandt dem, som bestred den kan nævner vandværksbestyrer og fabrikant Jens Jensen, proprietær J.C. Thygesen, Dalbygård og kæmner P. Zoffmann.

Koldings første sygehus blev bygget lige nord for Sct. Jørgens Hospital i 1838 i samme stil som hospitalet. Dette blev erstattet af et mere moderne sygehus for enden af Sct. Jørgens gade i 1880.

I 1917 blev hospitalet (fra 1558) og amtssygehuset (fra 1838) bygget sammen og drevet videre som hospital/pensionistboligerne indtil 1975.

I 1975 blev bygningerne gennemgribende renoveret af Kolding Kommune og indrettet til udlån til byens kulturelle foreninger. Huset fik navnet Sct. Jørgens Gaard – ikke at forveksle med spedalskhedshospitalet Sct. Jørgens Gaard, der lå nord for den nuværende Sct. Jørgens gade. Det blev nedlagt i slutningen af 1500-tallet.

Litteraturhenvisning: Saglig samling, 38.4; Zoffmann, P. Sct. Jørgens Hospital Kolding 1558-1958. Kolding 1958

Sidebar Widget

Delfinuge

Læs mere

Dot Tribute to Dolly Parton

Køb billet

Hit med 90’erne

Læs mere

Well Espana

Læs mere

Delfinweekend

Læs mere